Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Ook met chronische hyperventilatie is sporten gezond

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Sporten met chronische hyperventilatie: jawel!

Sporten is gezond, dat is algemeen bekend. Maar ook wanneer je aan chronische hyperventilatie lijdt, is sporten beter voor je dan je misschien dacht. Hier wordt uitgelegd waarom.


Sporten met chronische hyperventilatie: voldoende zuurstof?

Zuurstof is de eerste reden waarom sporten goed voor je is, ook al lijdt je aan chronische hyperventilatie.

Zuurstof krijgen we binnen via onze longen. Deze bestaan uit longblaasjes, die zich uitzetten en vullen met lucht zodra je inademt. Deze longblaasjes geven de ingeademde zuurstof dan weer af aan het bloed.

Wanneer je uithoudingsvermogen beter wordt gaan de luchtzakjes, die tevoren dicht waren, open en vullen ze zichzelf met lucht. Dus eigenlijk komt het hier op neer: door te sporten kan er meer zuurstof naar het bloed worden vervoerd. Ook worden spieren die meewerken bij de ademhaling sterker, zodat het gemakkelijker zal worden om dieper en regelmatiger te ademen.


Sporten met chronische hyperventilatie: het hart

Ook het hart heeft meer met sporten en chronische hyperventilatie te maken dan je zou verwachten. Mensen die aan chronische hyperventilatie lijden, hebben immers vaak last van hartkloppingen. Door het hart sterker te maken zal je hartslag vertragen, waardoor de symptomen van hyperventilatie een stuk draaglijker worden.

Door het hart wordt bloed, en dus ook zuurstof, door het lichaam gepompt. Het aantal rode bloedlichaampjes bepaalt hoeveel zuurstof naar je hart kan worden vervoerd. Zodra je fysieke conditie toeneemt, zal het aantal van deze ‘transporteurs’ hoger worden. Wanneer je over een fysiek mindere conditie beschikt, zal er dus ook minder zuurstofrijk bloed worden afgegeven terwijl organen en spieren dit wel nodig hebben. Mogelijke verschijnselen hiervan zijn duizeligheid, trillen, eczeem, een wazig zicht en spierpijnen.

Na een zestal weken geregeld sporten (drie tot viermaal per week en dit tenminste een half uur) zal het hart op twee manieren veranderd zijn. De wanden zullen dikker en sterker zijn en de afmetingen van de hartkamers zal zijn toegenomen. De uitkomst hiervan is, dat het hart met minder inspanning dan voorheen hetzelfde aantal zuurstofrijk bloed kan verspreiden. Het merkbare effect zal bijgevolg zijn dat de bloeddruk daalt en de hartslag vertraagt.
 

Chronische hyperventilatie en verkeerd sporten

Als je op een verkeerde manier sport, kan het zijn dat de klachten van chronische hyperventilatie nog verergeren.

Tijdens het sporten produceren de spieren koolzuurgas, waardoor het koolzuurgaspeil in het bloed stijgt. Als je tijdens het sporten vooral door je mond ademt, zal je teveel koolzuurgas verliezen. Omdat de spierinspanning dit niet kan compenseren, zal je blijven hyperventileren.
Het best is op een rustig tempo gaan joggen, waarbij je door de neus ademt. Uiteraard is het wel logisch dat je iets meer zal gaan ademen dan normaal door de inspanning die je levert. Maar na een tijdje past je lichaam zich aan en kun je de snelheid rustig opvoeren zonder teveel te ademen.

Samengevat: sporten is gezond, ook als je aan chronische hyperventilatie lijdt. Maar let op je ademhaling en begin rustig aan.