Roken en chronische hyperventilatie: een goed idee?
Roken kan chronische hyperventilatie veroorzaken
Het klinkt misschien raar maar naast frustraties, stress, woede, scheidingen of tegenslagen in het algemeen, kan ook roken een veroorzakende factor zijn bij chronische hyperventilatie.
Het veelvuldig inhaleren van sigaretten wordt namelijk eveneens beschouwd als een vorm van hyperventileren, wat zich zelfs kan ontwikkelen tot het syndroom van chronische hyperventilatie. Op het moment dat je aan het roken ben, adem je in feite meer dan gewoonlijk. Hierdoor wordt de reserve aan kooldioxide snel opgebruikt. Concreet betekent dit dan: een hogere zuurtegraad in het bloed en minder kooldioxide.
Hier volgen de symptomen van chronische hyperventilatie, al dan niet veroorzaakt door het roken:
• Vermoeid zijn, of tijdens inspanningen snel moe worden.
• Slaapproblemen.
• Problemen met het concentreren.
• Meer zweten dan normaal.
• Zichzelf benauwd voelen.
• Het gevoel alsof je gaat flauwvallen of zelfs gek worden.
• Hartkoppingen.
• Pijn of druk op de borst en eventuele uitstraling ervan naar een of beide armen.
• Wazig zien en geluid ervaren alsof het van veel verder komt dan dit in werkelijkheid is.
Roken, chronische hyperventilatie en paniekaanvallen
Diverse studies hebben ook aangetoond dat roken de kans op paniekaanvallen kan verhogen en hiermee dus ook de kans op chronische hyperventilatie. Niet zelden wordt een aanval van hyperventilatie immers door paniek veroorzaakt. Tot op heden heeft men nog niet kunnen achterhalen wat de precieze reden is, wel wordt er vermoed dat de aanwezige nicotine in sigaretten kan bijdragen tot paniekaanvallen.
Nog iets dat vermeldenswaardig is: ter behandeling van chronische hyperventilatie krijgen patiënten ook wel eens antidepressiva voorgeschreven om de angstaanvallen terug te verminderen. Roken doet de werking van deze medicijnen echter met de helft afnemen.
Stoppen met roken en chronische hyperventilatie
Echter: ook stoppen met roken kan, zij het tijdelijk, de reden zijn dat patiënten met chronische hyperventilatie de symptomen ervan nog verergerd zien worden. Een van de bijwerkingen van stoppen met roken is namelijk dat angst aanzienlijk versterkt kan worden. Het is namelijk zo dat door veel rokers hun sigaret wordt aanzien als ‘het middel tegen stress’. Als je beslist om te stoppen met roken, moet je dus iets anders verzinnen tegen de stress. Blijf bijvoorbeeld jouw ‘rookpauzes’ nemen, maar nu niet meer om een sigaret op te steken uiteraard. Denk tevoren even na over wat je kunt doen tijdens die pauze. In het begin is dit niet zo eenvoudig: je moet jezelf een heel andere manier van ontspannen aanleren. Toch zijn mensen die gestopt zijn met roken, na een tijdje meer ontspannen. Want in tegenstelling tot wat velen denken: roken geeft juist stress.