Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Chronische hyperventilatie en alcohol: een slechte combinatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan alcohol chronische hyperventilatie veroorzaken?

Het antwoord is ja: alcohol kan wel degelijk chronische hyperventilatie veroorzaken of versterken. Alcohol versterkt met name de kans op ongecontroleerd ademen. Andere zaken die chronische hyperventilatie in de hand kunnen werken, zijn:

• Gebrek aan vitamine B en D3 kan zorgen voor hyperventileren (mensen die overmatig alcohol gebruiken hebben overigens vaak een tekort aan vitamine B).

• Koffie en andere dranken die cafeïne bevatten zijn pepmiddelen en kunnen ongecontroleerd ademen in de hand werken.

• Light producten, zoals zoetjes voor in de koffie of light frisdranken.

• Niet sporten en onvoldoende gevarieerd bewegen.

• Overgewicht kan chronische ventilatie uitlokken.

• Te warme kleding in een te warme omgeving kan voor benauwdheid en hyperventilatie zorgen.

• Op chemische basis bespoten voeding ter verlenging van de houdbaarheidsdatum kan hyperventilatie veroorzaken.


Hoe werkt alcohol chronische hyperventilatie in de hand?

Zowel door chronische hyperventilatie als door alcoholgebruik, veranderen er nogal wat processen in het lichaam. Door hyperventilatie verandert namelijk de zuurtegraad in het bloed. Alcohol wordt in het lichaam dan weer afgebroken tot acetaldehyde. Deze giftige stof wordt op haar beurt in de lever weer gemetaboliseerd tot azijnzuur. Doordat de hoeveelheden azijnzuur in het lichaam stijgen, wordt hyperventilatie in de hand gewerkt.

Uitgezonderd deze veranderingen van processen in het lichaam, zorgt het gebruik van alcohol er ook nog eens voor dat de mentale draagkracht afneemt. Eveneens hierdoor kunnen de klachten van chronische hyperventilatie verergeren.


Chronische hyperventilatie, alcohol en de longen

Overmatig alcohol consumeren werkt niet enkel chronische hyperventilatie in de hand, maar kan ook indirect nog andere gevolgen hebben voor de longfuncties. Een direct effect bij meer dan 35 glazen alcohol per week is de verminderde longfunctie en een vermindering van de diffusiecapaciteit; dit is de tijd die ingeademde zuurstof nodig heeft om in het bloed opgenomen te worden.
Een aantal indirecte effecten kunnen zijn:

• Door overvloedig alcoholgebruik kan een zogenoemde ‘bierbuik’ ontstaan. Maar eigenlijk is dit een waterbuik: het is namelijk een vochtophoping in de vrije buikholte. Hierdoor wordt het middenrif omhoog gedrukt, waardoor de ventilatie in de onderste delen van de longen belemmerd wordt.

• Omwille van het veranderd bewustzijn door alcoholgebruik en het verhoogde risico op overgeven, kan er braaksel in de longen komen.

• Verminderde afweer tegen infecties, waardoor het risico verhoogt om bijvoorbeeld een longontsteking te krijgen.

• Alcohol kan de spieren aantasten, dus ook de ademhalingsspieren.

• Door alcoholgebruik kunnen de spieren van de bovenste luchtwegen verslappen. Het verslappen van deze spieren is er trouwens ook de oorzaak van dat mensen meer zullen snurken nadat ze alcohol gedronken hebben.

• Overmatig gebruik van alcohol zorgt voor een moeilijkere zuurstofopname, kortademigheid en benauwdheid.